Många som hör ordet skönhet kopplar det till vård och förfining av utseendet. Men ordet kan också innebära att man finner en plats, landskap, konst eller ett objekt vackert och upplever därmed en typ av njutning. Eftersom vi alla är olika så kan skönhet innebära olika saker beroende på vem vi frågar. Det som en person upplever är vackert kan den andra ha en annorlunda åsikt om. Därför finns det ingen direkt definition på vad skönhet innebär, utan det är något som är individuellt och existerar inne i våra huvuden.

Ideal

I och med att skönhet är något som får många att tänka på utseende tänkte vi i den här delen berätta lite kort om ideal. Man kan beskriva ideal lite som ett mode men för våra utseenden. Det som ansågs vara vackert för ett par hundra år sedan, till exempel blek hy, är inte längre ett ideal. Dessutom kan ideal skilja sig åt beroende på vart i världen man bor. I Asien anses det vara vackert att ha en blek hy, medan vi i västvärlden stävar efter att se solbrända ut. Ideal påverkar de produkter som finns på marknaden. Det finns till exempel fejkad solbränna i form av brun utan sol produkter att köpa.

Äkta skönhet

”Äkta skönhet kommer inifrån” och ”allt klär en skönhet” är två uttryck som man använder på temat skönhet. Det finns många därute som mår dåligt på grund av alla ideal som man ständigt matas med i reklam och på sociala medier. Då är det bra att ha dessa uttryck i åtanke. Det diskuteras en hel del om huruvida idealen är skadliga och hur vi ska prata med våra ungdomar om idealen. Oavsett hur gammal eller ung man är, är det viktigt att tänka på att alla är bra som de är och att det vi ser på internet, tv och på reklam sällan stämmer överens med verkligheten.

Skönhet som yrke

Skönhet är ett stort intresse hos många. Eftersom efterfrågan på skönhetsbehandlingar och produkter är stort finns det stora möjligheter för dig att arbeta med skönhet. Det finns ett flertal yrkestitlar som jobbar med skönhet på olika sätt. Här nedan är några exempel:

Frisör

En frisör jobbar med att klippa, styla, färga och tvätta håret på sina kunder.

Make up artist

En make up artist jobbar med att sminka sina kunder.

Hudterapeut

En hudterapeut jobbar med att utföra olika behandlingar på sina kunder för att de ska uppnå en finare hy. En hudterapeut ger kunden råd kring hur den bäst tar hand om sin hy.

Nagelterapeut

En nagelterapeut, eller manikyrist som det också kan kallas för jobbar med att forma, laga, fila och sätta färg på kundens naglar. Med olika metoder kan en nagelterapeut bygga upp och förlänga naglar med konstgjort material.