Många drömmer om att bli modell och i skrivande stund sitter det tusentals hoppfulla runtom i världen och bläddrar i modemagasin och ser på modelltävlingar. Livet som modell kan visserligen vara tufft och hektiskt men samtidigt ger det stora möjligheter till kul och spännande upplevelser. Men vad krävs för att bli modell och hur kan du gå tillväga för att lyckas?

För det första handlar det om att ha ett utseende som gör det lätt för modeskapare att klä dig i sina kreationer och företag att kunna använda dig i reklam för att sälja allt mellan himmel och jord. Till skillnad från vad många tror behöver modeller inte vara stora skönheter utan istället ha en exteriör som är flexibel och lätt att förändra. En enormt viktig faktor är dock huden eftersom den är basen till ditt utseende och måste vara i extremt god kondition för att kunna fotograferas väl. Det är här som hudvård som krämer och behandlingar såväl som en riktigt bra primer kommer in.

Tips för att lyckas som modell

Till de främsta skönhetstipsen för modeller hör alltså en daglig hudvårdsrutin där du ser till att din hud är i toppskick hela tiden. Med en primer lägger du sedan grunden för resten av sminket och ger din hud en snygg ton. Beroende på hudtyp, färg och eventuella problem kan du uppnå fantastiska resultat. Välj alltid en primer som passar just dig och tänk på att din hud kan ha lite olika behov beroende på saker som årstid, temperatur och din nuvarande fas i livet. På vintern kan du till exempel behöva en extra återfuktande primer medan en lite trött hud kan behöva en primer som piggar upp och ger glow.

För att bli professionell modell kommer du behöva en agentur som blir kopplingen mellan dig och olika klienter. Agenturen är framförallt intresserad av att ha versatila modeller som kan ge många olika lookar, och därför bör du börja med att skapa en så kallad portfolio för att de ska se dina möjligheter. I portfolion samlar du ett antal större bilder av dig själv, ungefär i A4-format, där du visar både helfigur och porträtt i olika situationer. Det är jätteviktigt att det inte är en massa foton där du poserar stelt och plutar med munnen utan istället ska du visa olika ansiktsuttryck, rörelser och klädstilar. Variera mellan sportiga, eleganta, kommersiella, känslosamma och roliga foton och försök uttrycka din personlighets många sidor.

Om du väl blir kallad på intervju är det viktigt att du kommer så naturlig som möjligt. Agenturen vill se ditt riktiga utseende och inte en modell i full makeup. Här kan en bra primer åter bli din bästa vän, eftersom den kan dölja skavanker och ge dig ett fräscht och rent utseende. På liknande vis bör du komma så enkel och naturlig som möjligt när du går på möten med potentiella klienter – som en blank kanvas som skaparna kan måla på och uppnå den look de är ute efter.