Många drömmer om att bli modell men vet kanske inte riktigt hur. Det finns flera olika typer av modeller såsom fashion-modell, fotomodell, konstmodell och people-modell. Arbetsuppgifterna varierar givetvis en hel del. En konstmodell, med eller utan kläder (krokimodell), jobbar långa pass inför en konstnär eller grupp och behöver kunna stå stilla under lång tid. People-modell är ett modelljobb som du, oavsett ålder, kan jobba med hela livet och handlar i första hand om reklamjobb. Det finns även andra typer av modelljobb såsom hand- eller fotmodell, hårmodell, baddräktsmodell och så vidare. Men när de flesta talar om att bli modell är det vanligtvis fashion-modell och fotomodell det handlar om.

Fashion-modell och fotomodell

Både när det gäller fashion-modell (mannekäng) och fotomodell finns det många tuffa krav på utseende, längd och vikt som du måste uppfylla. Först och främst måste du som tjej ha en längd på minst 170 centimeter och som kille 182 centimeter. Var medveten om att det existerar mycket hård konkurrens och chansen att bli en toppmodell är oerhört liten. Om du kan presentera dig själv på ett fördelaktigt sätt, är fotogenisk, är samarbetsvillig och kan följa instruktioner samt är beredd på att arbeta hårt kan du få mer jobb. Flera toppmodeller fick en raketkarriär eftersom de professionella modefotograferna älskade att jobba med dem, som exempelvis Claudia Schiffer. Du kommer att behöva en portfolio som du antingen kan skaffa genom en etablerad agentur eller genom att hitta en egen fotograf. Var medveten om att en portfolio inte alltid är gratis.

Förbättra ditt utseende

Det är inte ovanligt idag att vi vill bättra på vårt utseende. Kanske du undrar om det är okej att genomföra till exempel en bröstförstoring och ändå kunna arbeta som modell. Du kan givetvis göra estetiska förbättringar av ditt utseende som modell (eller som en vanlig person) men det är oerhört viktigt att plastikkirurgin utförs av en certifierad samt kunnig plastikkirurg och att resultatet ser hundra procent vackert och naturligt ut. Du kan få förstklassig behandling hos estetiskainstitutet.se som utför plastikkirurgi och estetiska behandlingar i världsklass. Här kommer du att möta ett team av erfarna specialister med mångårig erfarenhet. Givetvis är all personal är legitimerad samt specialistutbildad. Hos estetiskainstitutet.se finns ett brett utbud av olika behandlingar såsom avancerad hudvård, kroppsbehandlingar, plastikkirurgi inklusive näsplastik samt injektioner. Estetiskainstitutet.se är en klinik som fokuserar på att leverera vackra, naturliga, proportionella och harmoniska resultat.

Tips och råd

Ta hand om din hud genom att exempelvis inte använda smink till vardags. Fotografer gillar inte modeller med dålig hud eftersom de måste lägga ner timtals av extra arbete i Photoshop för att fixa fotot. Det kan innebära att de inte vill jobba med dig i framtiden. Var förberedd och träna gärna posering framför en kamera. De stora agenturerna är inte modellskolor och de förväntar sig att de modeller som accepteras ska kunna börja jobba på en gång. Var även noga med att kontrollera agenturer så att du vet att de är seriösa. Det finns tyvärr många oseriösa agenturer men det finns även en del, framförallt utomlands, som kan vara direkt farliga. Var inte naiv och blåögd utan var realistisk när du söker jobb som modell. Kom ihåg att modellandet är en ganska kort karriär (tills dess att de anser att du är för gammal) som innebär mycket hårt jobb med konstant stenhård konkurrens.