Som modell får du ofta mycket varierade uppdrag. Du förväntas kunna posera på många olika sätt och att hela tiden sätta det som ska säljas i fokus. Det låter kanske lättare än vad det i själva verket är eftersom det gäller att vara påhittig och kreativ.

De flesta fotografer uppskattar modeller som tar egna initiativ samtidigt som de är duktiga på att lyssna. Ska du posera med blommor kan du hitta ett stort sortiment hos wexthuset att både öva med och att ha med under riktiga photoshoots.

Olika blommor – olika poser

Blommor och växter har den underbara egenskapen att de kommer i alla möjliga former, färger och storlekar. Inom mode och inredning går det av just den anledningen olika blomstertrender. Hos wexthuset hittar du allt från fröer och knölar som du kan så själv inomhus eller i trädgården till fina inredningsartiklar som krukor, lyktor och vaser. Alla saker som du kan dra nytta av under fotograferingen. Med ett par välplacerade lyktor kan du till exempel skapa stämningsfulla bilder och fina effekter, både i färg och svartvitt.

En bra start är att posera i enlighet med de blommor du har. Ta till exempel en bukett gula eller rosa tulpaner. Du kan stå med dem i famnen och antingen stå i lätt profil och sänka blicken mot dem eller titta rakt in i kameran med ett litet leende på läpparna. Romantiskt och vackert. Rosen är lite mer uttrycksfull eftersom den både är skön att se på men också har taggar. Här behöver du antingen akta fingrarna eller ta bort taggarna i förväg. Det här är en blomma som tillåter många olika sorters budskap, exempelvis passionerade uttryck eller dramatiska poser. Blomman gör sig även mycket bra i mörkare belysning eller i svartvitt och är därför populär i rock- och gothsammanhang.

Förstå kontexten

När du får ett modelluppdrag är det alltid en god idé att se till att förstå vad kunden verkligen är ute efter. Ska blommorna användas för att komplettera klädesplagg kan det vara bra att välja poser som är ganska snälla och inte drar åt sig för mycket uppmärksamhet. Är det däremot frågan om en avant-garde fotografering med mycket kreativa kläder och frisyrer kan blommorna bli en accessoar som ska ta mycket mer plats. Här är det dessutom mer passande att posera i vinklade ställningar som är mer teatraliska. Inom modefotografering brukar man tala om ”trasig docka-poser”, det vill säga att armar och ben är lite spretiga och pekar åt alla möjliga håll istället för mer klassiska, mjuka och eleganta poser. Tänk Lady Gaga snarare än Mariah Carey.

Glöm inte heller att det är roligt att posera med blommor. Se vad du själv kan göra med dem hemma och fundera på deras egenskaper.